Warning Cookies are used on this site to provide the best user experience. If you continue, we assume that you agree to receive cookies from this site. OK

EU Däckmarkning

02/10/2018
by John Doe

EU:s nya däckmärkning

Säkerhet, ekonomi och miljöeffektivitet

EU:s nya däckmärkning, som träder i kraft från och med november 2012, kommer att underlätta valet av däck. Däckmärkningen kommer att funger

ungefär på samma sätt som energieffektivitetsmärkningen för hushållsmaskiner.

Syftet med däckmärkningen är att man ska välja däck med bättre kvalitet och därmed också mer säkra däck. När däckmärkningen träder i kraft går det att tydligt se klassificeringsmärkningen på all informationsmaterial om däck och på alla försäljningsställen.

När det gäller vinterdäck hjälper inte däckmärkningen nordiska konsumenter. Den kan till och med leda fel och äventyra trafiksäkerheten. Däckmärkningen gäller dubbfria vinterdäck, men inte dubbdäck.

Bränsleekonomi

Rullmotståndklasser A-G för att bedöma däckets bränsleekonomi. Läs mer

Våtgrepp
Våtgreppsklasser A-G för bromssträckan på vått underlag. Läs mer

Däckljud
Extern ljudnivå och mätvärdet för extern ljudnivå. Läs mer

Information som underlättar valet av däck

Tre egenskaper som uppmärksammas: bränsleekonomi, våtgrepp ja externt däckljud. Utöver de tre egenskaperna som uppmärksammas på EU:s däckmärkning finns flera andra egenskaper som påverkan säkerheten, prestandan och miljön, egenskaper som däckutvecklare uppmärksammar.

När du väljer nya däck är det bäst att välja däck som motsvarar dina behov på bästa möjliga sätt. Även om den nya däckmärkningen kommer att göra det enklare att jämföra olika däcktyper så lönar det sig att även hämta information från andra håll, bland annat från däckåterförsäljare, motortidningarnas oberoende däcktester och däcktillverkare.

Vinterdäck och nordiska konsumenter

Den nya däckmärkningen uppmärksammar inte nordiska vinterförhållanden. I krävande och varierande vinterförhållanden är is- och snögrepp däckens viktigaste säkerhetsegenskaper. För att kunna köra säkert är det viktigt att välja rätt typ av däck för de aktuella förhållandena.

Den nya däckmärkningen gäller däck, tillverkade efter den 1 juli 2012, till följande fordon som har godkänts för trafik på allmänna vägar: personbilar, 4x4 bilar, lätta lastbilar samt däck till lastbilar och bussar.

Däcktester viktiga

Bränsleekonomi

02/10/2018
by John Doe

Lättare, längre, miljövänligare

Rullmotståndet utgör cirka 20 procent av bränsleförbrukningen på ett fordon. Rullmotståndet påverkar energieffektiviteten och på det sättet bilens driftkostnader samt koldioxidutsläpp. Ju lägre rullmotstånd desto lägre bränsleförbrukning.

Däcktester viktiga

02/10/2018
by John Doe

Däcktester viktiga

  • Det lönar sig att välja däck som uppfyller dina behov bäst
  • Proffsigt gjorda oberoende däcktester ger en bra helhetsbild på däckets viktigaste egenskaper

EU:s nya däckmärkning - Lastbilar och bussar

02/10/2018
by John Doe

EU:s nya däckmärkning - Lastbilar och bussar

Tre egenskaper som uppmärksammas


Extern ljudnivå

02/10/2018
by John Doe

Extern ljudnivå

Tre klasser visar däckljudet

I den nya EU-däckmärkningen ser man den externa ljudnivån som en mycket viktig fråga. Ljudnivån inne i bilen uppmärksammas inte. Om alla bilar skulle ha däck med lågt ljudnivå så skulle bullerutsläpp i miljön minska avsevärt. Externt däckljud mäts i decibel. Externt däckljud motsvarar inte däckljudet inne i kupén.

Våtgrepp

02/10/2018
by John Doe

Våtgrepp

Kör mer säkert

Våtgrepp är en viktig säkerhetsegenskap speciellt på sommardäck. Det avgör hur effektivt fordonet kan bromsas på våt väg. Klass A är bäst och klass F sämst. Klasserna D och G används inte.

Recent posts Recent posts

My Wishlist (0)
Compare list (0)
My Cart (0)